Selülit İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Selülit İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Selülit İltihabı

Selülit, deri altında yer alan yağ dokusunu ve dermisi etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. Belirtileri arasında genellikle artarak büyüyen kızarıklıklar ve deride şişlikler bulunur. Selülit iltihabının olduğu bölgede ağrı meydana gelir ve bu iltihap, lenf damarlarına kadar ilerlediğinde yorgunluk ve ateşe sebep olabilir. Selülit, deri altı dokularında ve ciltte oluşan rahatsızlıklardır ve vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Ancak en sık görüldüğü yerler alt bacaklar ve yüz bölgesidir. Vücudun diğer bölgelerinde veya ayak kısmında oluşan selülit iltihapları genellikle yara ve kesilerden sonra meydana gelir. Selülit iltihabına neden olan diğer faktörler arasında ayakta şişlik, obezite ve yaşlılık bulunur. Bu iltihaplanmaya neden olan iki çeşit bakteri ise Staphylococcus aureus ve streptokoklardır.

Selülit İltihabı Neden Olur?

Selülit iltihaplanması genellikle bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkar.
  • Cilt yüzeyinde oluşan ufak yaralanmalar sonucunda,
  • Yaralı halde suda yüzme sonucu mikropların bulaşması,
  • Bakteriyel enfeksiyonların cerrahi müdahale veya damar yolu bulma işlemleri esnasında bulaşması.

Selülit İltihabı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Selülit iltihaplanmasının oluşmasında çeşitli risk faktörleri vardır. Bunlar arasında:
  • Diyabet hastalığı,
  • Diyaliz hastalığı,
  • Karaciğer hastalığı,
  • HIV ve zayıf kan dolaşımı,
  • Steroid düzenli alımı,
  • Alkol bağımlılığı veya uyuşturucu kullanımı,
  • Sıvı retansiyonu,
  • Yeni ameliyat geçirmiş olma.
Selülit iltihaplanmasının belirtileri, birkaç saat ile birkaç gün arasında değişiklik gösterebilir. İltihaplanma küçük bir alanda başlamasına rağmen fark edilmediği durumlarda hızla yayılabilir ve bu nedenle acil tıbbi müdahale gerektirir.

Selülit İltihabı Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Selülit iltihaplanmasının tanısı öncelikle fizik muayene ile konur. Sonrasında doktorunuz, size sorular sorarak yapılacak tetkikleri ve tahlilleri belirler. İltihaplanma şüphesi olan kişilerde uygulanacak testler arasında kan testleri, röntgen, kemik taraması ve CT tarama testleri bulunur. İltihaplanmanın tedavisi, enfeksiyonu ortadan kaldırmak ve rahatsızlığı azaltmak amacı taşır. Hastaya ilaç tedavisi uygulanır ve genellikle bir hafta içinde hasta ilaçlara tepki vermeye ve iyileşmeye başlar. Selülit iltihabı için kullanılan ilaçlar antibiyotiklerdir. Bu ilaçlar genellikle ağız yolu ile alınırken bazı durumlarda damar veya kas yoluna enjekte edilerek de uygulanabilir.

Selülit oluşumunun önlenmesi için çeşitli önlemler alınabilir. Bunlar arasında cildi temiz tutmak, cildin kuru kalmaması için nemlendirici ve losyonlar kullanmak, cilt hasarını önlemek, turistik tatillerde uzun ve kapalı kıyafetler giymek, çıplak ayakla dolaşmamak gibi dikkat edilmesi gereken birçok şey vardır. Selülit iltihaplanması, kolay tedavi edilebilen bir hastalık olmasına rağmen, kişinin daha ciddi hastalıkları olması durumunda iyileşme süreci uzayabilir. Bu nedenle ciddi rahatsızlıkları olan kişilerin günlük yaşamlarında bu tür hastalıklara neden olacak aktivitelerden uzak durmaları faydalıdır. Sağlıkla kalın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mehmet as

28 Nisan 2024 Pazar

Sayin hocam beni Sayın hocam benim ayağımda benim ayağımda senin gibi damar tıkanıklığı pıhtı atması ve sonradan selülit oluştu oluştu Bunun tedavisi nasıl olur bana açıklar mısınız Allah razı olsun Sağ olun var olun sonsuz selamlar teşekkürler

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Meziyet

Merhaba mehmet bey. Selülitten kurtulmak için evde doğal yöntemlerle kolayca uygulayabileceğiniz çözümler mevcuttur. Bir cilt fırçasıyla selülitli bölgeyi hergün fırçalamaktır. Bu işlem sayesinde fırçalanan bölgedeki kan dolaşımı daha fazla hızlanacaktır. Ayrıca, cildinizi düzenli olarak her gün fırçaladığınız zaman fazla sıvıyı ve derinin içine tıkanmış toksinleri açığa çıkarıracaksınız.

2. Cevap
cevap

Munis

Selülitin tedavisi için öncelikle teşhisi konulması gerekir. Bunun için doktor hastaya sorular sorar ve uygun şekilde tedavi yöntemi belirler. İltihaplanma söz konusu hastalarda uygulanacak röntgen, kan testi ve CT taramasında teşhis tamamlanır. Doktorun uygun görmesi ile birlikte antibiyotik ilaç tedavisi başlatabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Selülit Nasıl Geçer?

Selülit Nasıl Geçer?

Haber Bülteni